donderdag 5 april 2018

Het einde nadert..

Met heel veel pijn in het hart schrijven we deze blogpost.

Onze stage zit erop. We hebben 12 weken met de vriendelijkste, meest behulpzame, lieve, enthousiaste... (ik kan blijven doorgaan) mensen en kinderen stage gelopen in de Kobisala school hier in Sanyang, Gambia.

Uit die 12 weken hebben we enorm veel geleerd. Niet alleen op vlak van kennis en vaardigheden van ons vakgebied, maar op op vlak van onszelf. We hebben in die 12 weken geprobeerd om de kennis en vaardigheden die wij hadden over Ergotherapie zo goed mogelijk over te brengen naar hun manier van werken. Dit ging natuurlijk gepaard met de nodige ups en downs, maar gelijk ze bij ons in de opleiding zeggen: "Het is heel belangrijk dat je leert van je fouten." En geloof ons maar, fouten hebben we gemaakt hoor. We hebben dan ook ons uiterste best gedaan om van die fouten te leren en deze om te zetten naar positieve ervaringen bij de volgende situaties.

We kunnen niet beschrijven hoe we ons voelen op dit moment. We kijken er heel erg hard naar uit om terug naar huis te gaan, naar familie, vrienden, sportclubs,.. Maar aan de andere kant, je hebt hier je leven voor 3 maanden opgebouwd, mensen leren kennen, vrienden gemaakt, nieuwe dingen ontdekt... En voor ons is dat heel moeilijk om dat allemaal achter te laten omdat je ergens weet dat de kans relatief klein is om hier terug te komen. Dus we zitten een beetje met een dubbel gevoel helaas.

Om terug te komen op de stage, deze is in ons perspectief heel erg goed verlopen. Wij hebben ons project zo goed mogelijk uitgewerkt en we zijn heel blij met het resultaat. We hopen dat ons project nog een beetje wordt verder gezet.

Voor het moment hebben wij een weekje vakantie. Deze gebruiken wij volop om nog dingen te gaan bezichtigen waar we de afgelopen weken geen tijd voor hebben gehad. Wat wel een voordeel is voor ons, wij zijn namelijk met de primary school 4 dagen op excursie doorheen heel Gambia getrokken. Samen met 71 leerlingen en 9 leerkrachten vertrokken we donderdag 29 maart op excursie tot zondag 1 april.
Onze dag begon om 7u30 in de school wachtend op de leerkrachten en leerlingen. We zijn in de busjes gestapt en hebben een uur doorgereden naar Banjul. Daar hebben we het Nationaal Museum bezocht. Na 4-5 uur te moeten wachten,  hebben we de ferry genomen en overgestoken naar Barra, waar we Fort Bullen hebben bezocht. Na een lange rit van 3,5 uur zijn we doorgereden naar Ka-ur waar we om 2 uur 's nachts aankwamen en de nacht in een school hebben doorgebracht om uiteindelijk om 3u30 te gaan slapen en om om 6u 's morgens terug op te staan voor het gebed. Tijdens het gebed hebben wij ons toch nog even omgedraaid op ons matrasje. Na het ontbijt zijn we doorgereden naar de Stone Circle in Wassu. Hier was het verschrikkelijk warm, 41 graden om precies te zijn. Zweten en veel water drinken was dus de boodschap. Van Wassu zijn we verder gegaan naar Janjanbureh (Georgetown) waar we het Slave house en de Freedom Tree hebben bezocht. Niet veel verder dan die plek lag de school waar we de nacht gingen doorbrengen. En zo begon onze ochtend weer hetzelfde gelijk de vorige. Om 6u werden de leerlingen gewekt door een leerkracht en Buba waarbij wij ons weer even omdraaide haha! Met een paar tussenstoppen in kleinere dorpjes kwamen we 's avonds aan bij onze laatste slaapplaats in Kwinella. Hier hebben we gelijk de vorige dagen ook samen gekookt met de leerlingen en na het avondeten het gezellig gemaakt met de leerlingen en leerkrachten die nog wakker waren. We hebben die nacht ook buiten onder de volle maan geslapen. Niet omdat we dat wouden maar omdat er niet genoeg ruimte was voor alle leerlingen binnen. Maar buiten de muggenbeten die we er aan over hebben gehouden was het een gezellige nacht! En zo zat onze excursie er ook weer op. De zondag zijn we de hele dag onderweg geweest terug naar de school om daar lunch te eten en weer huiswaarts te keren.

's Avonds had Elissa een kleine verrassing voor Febe want Febe was namelijk 30 maart 22 jaar geworden! Helaas zaten we toen op de excursie waardoor we de verjaardag niet echt konden vieren. Dus het geweldige idee en met de hulp van de andere studenten uit Ethiopiƫ hadden ze een verrassingsfeestje in elkaar gestoken! En of dat het een verrassing was! De andere studenten uit Antwerpen waren er, de eigenaar van onze lodge en zelfs een aantal teachers van onze school waren aanwezig, ondanks de weinige uren slaap die ze de voorgaande nachten maar hebben gehad. Het was zeker een verjaardag om niet te vergeten!

En hiermee sluiten wij ook week 12 af van ons verblijf hier in Gambia. Veel bezichtigen maar toch ook zonnen, rusten en toch ook al wel mentaal voorbereiden op het vertrek, staan nu nog op het programma voor de laatste 2 weken!

Tot op de volgende blogpost!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten